Årsaker til Lavt Stoffskifte


Skjoldbruskkjertelen (eng. thyroid gland) sitter på halsen og produserer hormonet thyroxin.

Hypofysen som sitter i hjernen danner et signalstoff som heter TSH. TSH stimulerer skjoldbruskkjertelen til å danne thyroxin. Thyroxin har blant annet betydning for reguleringen av veksthastigheten og oksygenforbruket i kroppen. Ved for mye thyroxin vil en normal hypofyse danne mindre TSH. Måling av TSH i blodet er viktig for å diagnostisere lavt stoffskifte.

Skjoldbruskkjertelen trenger jod for å danne thyroxin. Et sunt kosthold inneholder så mye jod som er tilstrekkelig for skjoldbruskkjertelen til å fungere normalt. Dersom dietten inneholder for lite jod kan man få struma. Struma er økt størrelse av skjoldbruskkjertelen på halsen. Melkeprodukter er rike på jod.

Vanligste årsak til at skjoldbruskkjertelen slutter å produsere thyroxin er at immunapparatet ødelegger kjertelen. I dette tilfellet angriper kroppens immunforsvar egen kjertel og skyter derfor over mål. Hashimotos thyroiditt er navnet på sykdommen. Denne sykdommen viser tegn til å gå i arv.

Etter graviditet er det ikke uvanlig å få lavt stoffskifte. Personer som fjerner skjoldbruskkjertelen for eksempel på grunn av kreft i denne får lavt stoffsifte. Strålebehandling mot annen form for kreft kan gi sykdommen. I tillegg kan virusinfeksjoner føre til at immunapparatet angriper kjertelen.

Hypofysen kan danne for lite av signalsubstansen TSH. Dette er en uvanlig form for lavt stoffskifte.

Hos nyfødte er lite inntak av jod hos mor en viktig årsak til lavt stoffskifte. I Norge er feil i dannelsen av skjoldbruskkjertelen mest vanlige årsak til medfødt lavt stoffskifte.